събота, 27 април 2019 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ







ПРОДУКТИ:
  • яйца 3 бр. + 1 белтък за намазване
  • захар 150 г
  • прясно мляко 200 мл
  • олио 100 мл
  • мая на кубче 1/2
  • 700 г брашно/заедно с дооместването/
  • лимонена захар 2 пак.
  • сушена кора от портокал 1 ч.л.
  • стафиди
  • локум
  • бадеми
  • захар за поръсване 
ПРИГОТВЯНЕ:
Пресях брашното,оставих малко за доомесване.
Затоплих млякото на микровълнова.
Активирах маята с 2 суп.л.прясно мляко,2 суп.л брашно и 1 ч.л.захар.
В купа разбих яйцата, заедно със захарта и добавих прясно мляко, лимонена захар и портокалови кори. Добавих половината олио. Започнах да прибавям брашно, лъжица по лъжица ,бърках с миксер. Щом стана по-гъсто тестото, смених бъркалките с тези за тесто.
Когато тестото започна да се отлепя от купата, разбрах че  е готово. Омазних купа, сложих тестото, покрих с кърпа и оставих да втаса. Аз не го чаках, а започнах да приготвям дроб сърмата. Щом втаса тестото го извадих от купата и започнах да го разгъвам и сгъвам на кухненския плот, като добавях от останалото олио. След това го оставих да втаса наново. След като увеличи обема си, тестото бе готово. Разделих на 3 части, за 3 малки козунака. Реших този път козунаците да са малки, защото се изпичат по-бързо и равномерно. Ползвах цветен локум за плънка в единия, а в останалите добавих и стафиди. Сплетох, сложих във форми и изчаках втасване. Но не пълно...разбих белтъка и намазах козунаците с четчица. Поставих бадеми и стафиди и поръсих със захар. Включих фурната. Пеках на 150 градуса за около час.
ДА ВИ Е СЛАДКО!




















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар