ПРОДУКТИ:
- яйца 3 бр. + 1 белтък за намазване
- захар 150 г
- прясно мляко 200 мл
- олио 100 мл
- мая на кубче 1/2
- 700 г брашно/заедно с дооместването/
- лимонена захар 2 пак.
- сушена кора от портокал 1 ч.л.
- стафиди
- локум
- бадеми
- захар за поръсване
Пресях брашното,оставих малко за доомесване.
Затоплих млякото на микровълнова.
Активирах маята с 2 суп.л.прясно мляко,2 суп.л брашно и 1 ч.л.захар.
В купа разбих яйцата, заедно със захарта и добавих прясно мляко, лимонена захар и портокалови кори. Добавих половината олио. Започнах да прибавям брашно, лъжица по лъжица ,бърках с миксер. Щом стана по-гъсто тестото, смених бъркалките с тези за тесто.
Когато тестото започна да се отлепя от купата, разбрах че е готово. Омазних купа, сложих тестото, покрих с кърпа и оставих да втаса. Аз не го чаках, а започнах да приготвям дроб сърмата. Щом втаса тестото го извадих от купата и започнах да го разгъвам и сгъвам на кухненския плот, като добавях от останалото олио. След това го оставих да втаса наново. След като увеличи обема си, тестото бе готово. Разделих на 3 части, за 3 малки козунака. Реших този път козунаците да са малки, защото се изпичат по-бързо и равномерно. Ползвах цветен локум за плънка в единия, а в останалите добавих и стафиди. Сплетох, сложих във форми и изчаках втасване. Но не пълно...разбих белтъка и намазах козунаците с четчица. Поставих бадеми и стафиди и поръсих със захар. Включих фурната. Пеках на 150 градуса за около час.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар