събота, 30 март 2019 г.

ТИКВЕНИК С ОДРИНСКИ КОРИ,ШАМ ФЪСТЪК И ПОРТОКАЛОВИ КОРИ

Днес ще ви представя  една рецепта за любим десерт, спомен от моето детство, на топлина и домашен уют.
Сочен и ароматен, той стана любим на нашето семейство.
С малко допълнение от мен, зарадвах близките си с нещо ново.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
  • тиква около 1 кг
  • кори за баница
  • захар 2 суп.л.за задушаване на тиквата + 6 суп.л.за корите
  • канела 1/2 пакетче
  • орехови ядки 1 и 1/2 ч.ч. едро смлени
  • млян шам фъстък 1 суп.л.
  • едро млян фъстък 2 суп.л.
  • олио 2 суп.л.за задушаване на тиквата + 1 каф.ч.за корите
За приготвяне на сиропа:
  • сушени портокалови кори 2 суп.л.
  • захар 2 ч.ч. 
  • вода 2 ч.ч. 
ПРИГОТВЯНЕ:

Настъргах тиквата.
В голям тиган сложих 2 супени лъжици олио и задуших тиквата, добавих 2 супени лъжици захар.
Докато тиквата се задушава си смлях ядките.
Изчаках да се охлади.
За този тиквеник ползвах 3 броя одрински кори с диаметър, около 90 см, които нарязах с ножичка на две. 
Навих всяка половинка, която предварително намазах с олио, поръсих с тиква, захар, по лъжица на кора, канела.
Навивих около точилката, след това събрах краищата на кората и освободих точилката.
В тава върху хартия за печене наредих всяка навита кора.
Отгоре намазах с олио.
Пекох за 40 минути на 180 градуса.
Оставих тиквеника да изстине и се заех с приготвяне на сиропа.
Наскоро четох, че портокаловите кори се ползват често в ястия и сладкиши, където придават изключителен аромат, и са за предпочитане пред готоватата есенция.
Направих си сама аромат, като ги почистих с лъжица от бялата коричка и изсуших. 
След това смлях в блендер и съхраних в буркан. 
С това реших да променя малко класическия тиквеник за българската кухня и в сиропа, който приготвих добавих 2 супени лъжици сушени корички от портокал.
След това прецедих сиропа и залях студения тиквеник.
Коричките подсуших и ползвах да украса, заедно със
фъстък и шам фъстък.
По този начин промених не само вида, но и вкуса на класическия тиквеник, като вложих нещо свое.

ДОБЪР АПЕТИТ!












Може да посетите моята фейсбук страница
 "Вкусно с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





Няма коментари:

Публикуване на коментар