Копривата е една от най-ценните билки за човек.Тя е уникален народен лек и силна храна за трапезата ни.
Днес ще ви представя как панирах връхчета от коприва, с коприва набрана от двора ни на село.
Така приготвена, копривата е чудесна идея за предястие или перфектно мезе за бира или бяло вино.
Сервирана с лимоново млечен сос е чудесно разрообразие за пролетно меню.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
❎пресни копривени връхчета 150 г
❎яйце 1 бр.
❎бира 150 мл
❎царевично брашно 4 суп.л.
❎сол 1/2 ч.л.
❎черен пипер1/2 каф.л.
❎олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме копривата.
Отцеждаме върху домакинска хартия.
Разбиваме яйцето с вилица, добавяме бира и царевично брашно ,до получаване на смес, като за палачинки.
Овкусяваме със сол и черен пипер.
С щипка потапяме копривеното връхче в сместта и пържим в гореща мазнина.
Отцеждаме върху домакинска хартия.
Приготвяме си лимоново млечен сос в който топваме връхчетата.
Ето как приготвям соса:
❎кисело мляко 3.6% 1/3 ч.ч.
❎майонеза 3 суп.л.
❎щипка сол
❎изцеден лимон 1 ч.л.
❎настъргана кора от лимон щипка
ДОБЪР АПЕТИТ !
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар