Новогодишна питка,която приготвям за първи път.Малката ми внучка Татяна бе очарована.
Продуктите :
прясна мая 1/2 кубче
яйца 2 броя плюс жълтък за намазване
олио 2 с.л.
масло 125 г за намазване на платките и отгоре
брашно,около 1 кг
топла вода 400 мл
сусам
маково семе
сол
захар
Приготвяне:
Активира се маята,пресява се брашното и с описаните продукти се замесва се тестото.
Оставя се да втаса,на топло, в купа,покрита със стречфолио или кърпа.
Щом втаса тестото, се разделя на 4 части.От всяка част се оформя платка и се намаслява.
По този начин се оформят общо 4.
Нареждат се една върху друга.
Както са накуп,платките се разточват на обща платка,с диаметър,колкото е тавата,в която ще се пече питката.
Тя се разрязва на 8 части,като всяка част се навива, като кифличка.
Подреждат се в тава.Отгоре се намазват с топло масло.
Оставя се да втаса.След това се разбива жълтък с малко вода и олио.
Намазва се цялата питка.Поръсва се със сусам и маково семе.
Пече се около час на 170 градуса.
Питката става на конци и е много вкусна,дори и да изстине.
ДОБЪР АПЕТИТ !
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
МНОГО ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДА ! БРАВО !
ОтговорИзтриване