Много лесна за оформяне питка.
Продукти:за активиране на маята:250 мл прясно мляко1 ч.л.захар1/2 кубче прясна мая50 г брашно
и още 500 г брашно2 яйца, като жълтъка на едното се запазвасол 1 ч.л.олио 60 млсемена по избор
Приготвяне:
Затопленото прясното мляко се смесва със захар,брашно и натрошената мая.Оставя се за 10-15 минути да се активира.Към шупналата мая се прибавя 60 мл олио,1 яйце и белтъка от второто яйце.Брашното се добавя на порции, заедно със солта.Замесва се меко тесто.Оставя се да втаса, докато удвои обема си.Разстила се върху намазнена подложказа точене във форма на правоъгълник.От дългата страна се навива на стегнато руло.Разрязва се само от единият край.Леко се завърта отрязаната част,да остане отгоре и се усуква.Отрязва се неотрязаният край и се навива на охлюв.Така оформената питка се поставявъв форма с диаметър 22-24 см.Оставя се да втаса, за около30-40 минути.Намазва се с жълтък, разбит с 1 суп.л. олио.Поръсва се със семена и се печена 170 градуса, за 35 минути.За да не прегорят тиквеното семесе намокря с малко вода.
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Няма коментари:
Публикуване на коментар