С последните зеленчуци, от нашата градина,
приготвих лютивка - много апетитна и
невероятно вкусна добавка, към много ястия.
Продукти:
домати 3 кг
чери домати 500 г
червени пиперки 4-5 бр.
люти чушки рибки и други 15 бр.
едра сол 2 ч.л.
захар 4 ч.л.
черен пипер по желание
олио 1/2 ч.ч.
балсамов оцет 2 суп.л.
мащерка
босилек
кимион
чесън 1 глава
Приготвяне:
Зеленчуците се измиват и почистват.
Доматите, лютите чушки и чесъна се нарязват
на половинки, пиперките на едро.
Разпределят се в две тави.
Поръсват се с едра сол, захар,
прибавя се олио, балсамов оцет,
мащерка и листенца босилек.
Пекат в две тави,
едновременно, на фурна с вентилатор,
за 30-40 минути, отначало на 200 градуса,
след това на 180 градуса.
Периодично се разбърква.
Сместа не трябва да е
прекалено суха.
След като се изпекат зеленчуците,
се изваждат от фурната и
заедно с отдерлния сок,
по време на печенето, се пасират.
Така получената лютивка се
разпределя в буркани и се
стеризилира 15- 20 минути.
Добър апетит!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Няма коментари:
Публикуване на коментар