сряда, 25 септември 2024 г.

*Лютивка*


С последните зеленчуци, от нашата градина,
приготвих лютивка - много апетитна и 
невероятно вкусна добавка, към много ястия.


Продукти:

домати 3 кг
чери домати 500 г
червени пиперки 4-5 бр.
люти чушки рибки и други 15 бр.
едра сол 2 ч.л.
захар 4 ч.л.
черен пипер по желание
олио 1/2 ч.ч.
балсамов оцет 2 суп.л.
мащерка
босилек
кимион
чесън 1 глава

Приготвяне:

Зеленчуците се измиват и почистват.
Доматите, лютите чушки и чесъна се нарязват
 на половинки, пиперките на едро.
Разпределят се в две тави.
Поръсват се с едра сол, захар, 
прибавя се олио, балсамов оцет,
мащерка и листенца босилек.
Пекат в две тави,
едновременно, на фурна с вентилатор, 
за 30-40 минути, отначало на 200 градуса,
след това на 180 градуса.
Периодично се разбърква.
Сместа не трябва да е
прекалено суха.
След като се изпекат зеленчуците,
се изваждат от фурната и
заедно с отдерлния сок, 
по време на печенето, се пасират.
Така получената лютивка се
разпределя в буркани и се
стеризилира 15- 20 минути.

Добър апетит!







Ако  моите рецепти са ви харесали,

може да посетите  фейсбук страниците ми: 
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар