сряда, 21 август 2024 г.

ДЕСЕРТ С ГРИС И БОРОВИНКИ


Продукти:

 1 ч.ч. грис
прясно мляко 1 л
1 ч.ч. захар
1 ванилова захар
1 суп.л. масло
6-7 бр.какаови бисквити

за домашен ягодов сос:

ползвах замразени ягоди, малини, къпини 1 ч.ч.
захар 3 суп.л.
лимонов сок от 1/2 лимон

Приготвяне:

В тенджерка се сипва мляко, захар и грис.
Включва се котлона.
Готви се на умерен огън, като се
разбърква, докато достигне
консистенцията на пудинг.
Малко преди да се свали от котлона
се сипва ванилова захар и масло,
бързо се разбърква.
Готовият грис се сипва в чаши,
купички до половината,
нареждат се начупени бисквити.
Отгоре се сипва останалия грис.
Оставя се да се охлади, след което се
прибира в хладилник, за да се стегне.
Добре е да престои 1 нощ.

Тъй като си отделям ягоди, къпини и малини, по малко от нашата градина, ги замразявам.

Сега освобождавам място във фризера и с тях приготвям този плодов сос.

В касерола се поставят ягоди и малини,
заедно със захар и лимонов сок.
Варят се, на слаб огън, като се разбърква.
Пресоват се, прецеждат се и отново на котлона,
до сгъстяване на соса.

Чашите с оохладения грис се 
изваждат от хладилника и
се заливат с ягодо-малиновия сос.
По желание отгоре се нареждат  сезонни плодове.

Грис-десертът може да се обърне в чиния
и след това да се залее с ягодов сос.

ДА ВИ Е СЛАДКО!








Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518












 

Няма коментари:

Публикуване на коментар