Продукти:
прясно мляко 1 ч.ч.
кисело мляко 2 суп.л.
брашно към 600 г
яйца 3 бр./1 жълтък е за намазване/
суха мая 7 г
захар 1 ч.л.
сол 1 ч.л.
олио 2 суп.л.
краве масло 80-100 г
краве сирене 250 г
сусам за поръсване
Приготвяне:
В дълбока купа за месене сипете прясно
мляко, кисело мляко, захар, суха мая.
Разбъркайте. Добавете яйцата,
олиото, солта и отново разбъркайте.
Пресейте брашното и започнете да добавяте
към сместа по малко, разбърквайте.
Щом сместа започне да се отделя от
стената на купата, поръсете малко
брашно на плота и я изсипете.
Започнете да замесвате меко тесто.
Оставете го да почине за 10-15 минути.
Разделете тестото на 4 части и
го оформете на топки.
С точилка разточете всяка топка
на кръгъл лист.
Поставете върху хартия за печене.
Първият лист намажете с разтопено
масло, поръсете сирене и
сложете отгоре следващия лист.
По същия начин и с останалите.
Най-горния лист оставете ненамазан.
Леко с точилка разточете до размер,
на тавата, в която ще печете.
Нарежете с остър нож на 6-7 части.
Усучете всяка част.
Заедно с хартията преместете в тава.
Покрийте с кърпа и оставете да
втаса, да удвои обема си.
Намажете с жълтък и поръсете със сусам.
Тутманикът се пече на средна скара,
на 180 градуса, за 30-35 минути.
Поднесете с айран, боза, кисело мляко
или с домашно сладко.
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Няма коментари:
Публикуване на коментар