Традиция в нашето семейство на Бъдни Вечер да
присъстват постни лозови
сарми на трапезата ни.
Тази година реших да променя тяхната форма,
но вкусът си остава същия и както се
казва "да си оближете пръстите".
ПРОДУКТИ:
ориз балдо 1 ч.ч.
лук 1 глава
морков 1 бр.
стафиди 2 суп.л.
доматено пюре 1 суп.л.
гъби нарязани печурки от буркан 1/2 ч.ч.
олио
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен
кимион
вода 1 ч.+400 мл
лозови листа вакуумирани,закупени от Турция
ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва, морковът се настъргва и се
запържват в тиган.
Добавят се гъбите, доматеното пюре,
ориза, стафидите.
Поръсва се сол, черен пипер, червен пипер,
кимион, джоджен, слага се 1 чаша
топла вода и тиганът се захлюпва с капак.
Така докато изври водата.
Щом изстине плънката, сармичките
се оформят, като се ползва малка съдинка
за сос, като в нея се поставя
лозовия лист, слага се от плънката и
краищата, на листа се затварят.
Лозовите сарми се готвят в тенджерка,
аз ползвах мултикукър инстант пот ултимейт.
В основния съд, на дъното се нареждат лозови
листа, след това сармичките,
при мен излязоха 1 ред, слага се мазнина и
се покриват с още листа.
Добавя се 400 мл гореща вода и
се включва програма под налятане /високо/,
за 10 минути, с естествено освобождаване
на налягането.
Оставих сармичките в съда още 20 минути,
след което сервирах.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар