неделя, 24 декември 2023 г.

ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ

Традиция в нашето семейство на Бъдни Вечер да
присъстват постни лозови 
сарми на трапезата ни. 

Тази година реших да променя тяхната форма,
но вкусът си остава същия и както се
казва "да си оближете пръстите".


ПРОДУКТИ:

ориз балдо 1 ч.ч.
лук 1 глава
морков 1 бр.
стафиди 2 суп.л.
доматено пюре 1 суп.л.
гъби нарязани печурки от буркан 1/2 ч.ч.
олио
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен
кимион
вода 1 ч.+400 мл 
лозови листа вакуумирани,закупени от Турция

ПРИГОТВЯНЕ:

Лукът се нарязва, морковът се настъргва и се
запържват в тиган.
Добавят се гъбите, доматеното пюре,
ориза, стафидите.
Поръсва се сол, черен пипер, червен пипер,
кимион, джоджен, слага се 1 чаша
топла вода и тиганът се захлюпва с капак.
Така докато изври водата.
Щом изстине плънката,  сармичките
се оформят, като се ползва малка съдинка
за сос, като в нея се поставя
лозовия лист, слага се от плънката и 
краищата, на листа се затварят.
Лозовите сарми се готвят в тенджерка,
аз ползвах мултикукър инстант пот ултимейт.
В основния съд, на дъното се нареждат лозови
листа, след това сармичките, 
при мен излязоха 1 ред, слага се мазнина и
се покриват с още листа.
Добавя се 400 мл гореща вода и
се включва програма под налятане /високо/,
за 10 минути, с естествено освобождаване 
на налягането.
Оставих сармичките в съда още 20 минути,
след което сервирах.

ДОБЪР АПЕТИТ!











 Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар