понеделник, 2 октомври 2023 г.

БАНИЦА С ЕСЕНЕН ЛАПАД

Обикновено сме свикнали да свързваме зеленийките с
пролетта, но в края на лятото и началото на
есента, те са също толкова вкусни и ще е
грехота да не се използват.
Реших за спретна една вкусна баница.



ПРОДУКТИ:

кори за баница/ ползвах Тракийски кори/
сирене 350 г
кисело мляко 200 г
сода бикарбонат  1 ч.л. 
яйца 4 бр.
прясно мляко 1 ч.ч.
пресен лапад 2 връзки
олио 1/2 ч.ч.

ПРИГОТВЯНЕ:

Лападът се измива и почисва от дръжки,
попарва се в гореща вода, за кратко.
Нарязва се на дребно.
Киселото мляко се разбърква със содата и
се изчаква да шупне.
3 яйца се разбиват в купа и се смесват с киселото
мляко, содата и част от мазнината.
Тавата се застила с хартия за печене.
Нареждат се 3 кори небрежно събрани и
намазани с малко мазнина.
Сипва се от млечната плънка,
попарен спанак, натрошено сирене,
отгоре други три кори, подредени
по същия начин, и така до изчепване
на плънката и корите.
Последното яйце се разбива с прясно мляко
и с него се залива, предварително
нарязаната баница.
Пече се в загрята фурна, на 200 градуса,
около 30 минути.
Готовата баница се изважда, 
напръсква се с малко вода, покрива се
с кърпа и се оставя да престои, 10 минути,
след което се нарязва.

Насладете и се!





Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар