вторник, 13 декември 2022 г.

СОДЕНА ПИТКА

Вкусна постна, содена питка с хрупкава коричка!




ПРОДУКТИ:

газирана вода 400 мл
топла вода 300 мл
оцет 1 суп.л.
сол 1 суп.л.
захар 1 ч.л.
олио 3 суп.л.
бакпулвер 1/2 пак.
сода за хляб 1 ч.л.
брашно около 1 кг

ПРИГОТВЯНЕ:

Оцетът се слага в чаша и се "угасява" с хлебната сода.
Брашното се пресява и смесва със солта,
захарта и бакпулвера.
В брашното се прави кладенче, в което се сипва
оцета, водата и олиото.
Замесва се меко тесто, което не
трябва да лепне.
Покрива се с кърпа и се оставя
да почине към 30 минути.
След това се оформя върху
хартия за печене.
Набожда се с вилица, а с част от 
тестото се оформят кръст, грозд и птиче.
Питката се намазва отгоре с мазнина.
Пече се на 180-200 градуса, за 40 минути.
След като е готова, содената питка
се изважда от фурната, 
поръсва се с малко вода и се
покрива с кърпа, преди да се поднесе.

ДОБЪР АПЕТИТ!




Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право. 









 

Няма коментари:

Публикуване на коментар