Пухкав, влажен и много вкусен, нетрадиционен кекс!
ПРОДУКТИ:
панджар /червено цвекло/ 3 бр.средни
вода 2 л
яйца 3 бр.
олио 100 мл
ванилия 1 бр.
захар 100 г
прясно мляко 200 мл
бакпулвер 10 г
брашно 300 г
за шоколадовата заливка:
какао 30-40 г
захар 150 г
олио 70 мл
прясно мляко 100 мл
ПРИГОТВЯНЕ:
Панджарът се измива и нарязва на четири части.
Слага се в тенджера с 2 л вода и се оставя да ври около 2 ч.
Трябва да омекне.
След това червеното цвекло се обелва, слага се
в блендер /с пасатор също става/, прибавят се яйца, олио,
ванилия и се пасира.
Добавя се захар, прясно мляко и отново се пасира.
Сместа се сипва в голяма купа и към
нея се прибавя пресято брашно и бакпулвер.
Разбърква се с шпатула.
Формата за кекс се намазва с разтопено масло,
поръсва се с малко брашно и кексовата
смес се изсипва в нея.
Пече се на 180 градуса, за час.
Оставя се да се охлади и се
приготвя шоколадовата заливка.
В касерола се сипва какао, захар и се разбърква с тел.
Прибавя се олио и прясно мляко.
Сместа се разбърква се и се оставя да заври на котлона,
вари се до леко сгъстяване.
След като се охлади, с нея се залива кекса, от всички страни.
Поръсва се по желание с шоколадови капки,
различни ядки.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ако моите рецепти са ви интересни,
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар