неделя, 11 декември 2022 г.

КЕКС С ПАНДЖАР

Пухкав, влажен и много вкусен, нетрадиционен кекс!


ПРОДУКТИ:

панджар /червено цвекло/ 3 бр.средни
вода 2 л
яйца 3 бр.
олио 100 мл
ванилия 1 бр.
захар 100 г
прясно мляко 200 мл
бакпулвер 10 г
брашно 300 г
за шоколадовата заливка:
какао 30-40 г
захар 150 г
олио 70 мл
прясно мляко 100 мл

ПРИГОТВЯНЕ:

Панджарът се измива и нарязва на четири части.
Слага се в тенджера с 2 л вода и се оставя да ври около 2 ч.
Трябва да омекне.
След това червеното цвекло се обелва, слага се
в блендер /с пасатор също става/, прибавят се яйца, олио, 
ванилия и се пасира.
Добавя се захар, прясно мляко и отново се пасира.
Сместа се сипва в голяма купа и към 
нея се прибавя пресято брашно и бакпулвер.
Разбърква се с шпатула.
Формата за кекс се намазва с разтопено масло,
поръсва се с малко брашно и кексовата 
смес се изсипва в нея.
Пече се на 180 градуса, за час.
Оставя се да се охлади и се
приготвя шоколадовата заливка.

В касерола се сипва какао, захар и се разбърква с тел.
Прибавя се олио и прясно мляко.
Сместа се разбърква се и се оставя да заври на котлона,
вари се до леко сгъстяване.
След като се охлади, с нея се залива кекса, от всички страни.
Поръсва се по желание с шоколадови капки,
различни ядки.

ДА ВИ Е СЛАДКО!











 Ако  моите рецепти са ви интересни,

    може да се абонирате за кулинарния ми блог 


а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар