Мек и ароматен, деликатен на вкус!
А добавката на маково семе ще подчертае
ронливата текстура на царевичния хляб и
ще добави свой интересен нюанс.
ПРОДУКТИ:
бяло брашно 500 г
царевично брашно 200 г
сол 10 г
суха мая 9 г или прясна мая 20 г
топла вода 350 г
захар 1 суп.л.
зехтин или олио 4 суп.л.
ракия 1 суп.л.
маково семе 3 суп.л.
микс от семена за поръсване 1 суп.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Ползвам хлебопекарна Silver Crest.
Всеизвестно е, че царевичното брашно не се втасва
добре с мая, затова към него се прибавя
пшенично брашно.
Предварително се претеглят брашната и се пресяват.
Сипват се в купа и се разбъркват.
В контейнера на хлебопекарната се сипва зехтин или олио
и се намазват бъркалките.
След това се добавя вода, ракия, двете брашна,
сол, захар, накрая маята.
Включва се програма 2 Френски хляб, която
предполага да получим хляб висок и пухкав.
За тегло 1000 г, силно препечена коричка, за 3ч.10 мин.
След първият звуков сигнал се сипва маковото семе.
След втория звуков сигнал се махат куките за месене.
Тестото се изважда и с намазнени ръце се
разстила на кухненския плот, като се оформя правоъгълник.
Навива се на руло и се връща в контейнера.
С остър нож се прави разрез
по-средата и се посипва с микс от семена.
Програмата продължава докрая.
След като свърши се изважда контейнера с
готовия хляб, обръща се и се завъртат гайките,
за да може лесно да излезе хляба.
Поставя се на решетка, докато изстине.
НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни,
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар