вторник, 17 май 2022 г.

ЛИМОНОВ КЕКС

Реших да направя опит с една рецепта, за кекс в хлебопекарна.
Получи се много лимонов, влажен, свеж и сочен кекс.


ПРОДУКТИ:

брашно 250 г
яйца 5 бр. на стайна температура
кисело мляко 125 г
бакпулвер 1 бр.
захар 200 г
олио 100 мл
сол щипка
настъргана лимонова кора от 1 лимон
стафиди 1/2 каф.ч.

ПРИГОТВЯНЕ:

Във формата на хлебопекарната се поставят първо
течните съставки: олио, яйца, кисело мляко.
След това следват сухите съставки: лимонова
кора, захар, брашно, което предварително е
пресято и смесено с бакпулвер и накрая щипка сол.
Избира се програма №8 "кекс", препечена кора,
за 1ч и 30 минути.
Стафидите се пускат след първия звуков сигнал.
След втория звуков сигнал на хлебопекарната
се изваждат куките за месене.
С четка, напоена с разтопено масло се
намазва горната част на формата, над тестото.
Щом свърши програмата, кексът се оставя
  да почине 5-6 минути,
 след което се изважда и поставя на
метална скара, за да изстине окончателно.
Приготвя се лимонова глазура с
1ч.ч.пудра захар и 2-3 суп.л. лимонов сок, като
се разбива захарта с лимоновия сок до
желаната гъстота.
С тази глазура се намазва кекса и се
украсява пожелание.

Да ви е сладко!









 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар