Идеята за тази вкусотия е от 24 Kitchen.
ПРОДУКТИ:
за ориза по арабски:
- ориз басмати 1 ч.ч.
- фиде 2 суп.л.
- масло 2 суп.л.
- пилешки бульон 3 ч.ч.
- зелен фасул 150-200 г
- чесън 4 скилидки
- самардала със сол 1 /2 ч.л.
- копър 1 китка
- пилешко филе тип пеперуда 2 бр.
- масло 2 суп.л.
- олио 2 суп.л.
- червена пиперка
- лук 1 глава
- сол
- черен пипер
- магданоз
- масло 1 суп.л.
- олио 2 суп л.
- лимонова мащерка
- лимон 1/2
- 1 ч.л. царевично нишесте/непълна/
- пилешки бульон 1 ч.ч.
Оризът се измива в няколко води, докато се избистри водата.
В тиган се загряват 2 супени лъжици масло и толкова олио.
Слага се фиде и се запържва до светло кафяв цвят.
Прибавя се ориза и се бърка докато стане стъклен.
Прибавя се пилешкия бульон, овкусява се със сол и черен пипер.
Готви се на слаб котлон.
Тенджерата се покрива с кърпа, слага се капак.
По този начин оризът се задушава.
Котлонът се изключва, но кърпата и капака остават още за петнадесет минути.
Зеленият фасул се почиства, като се отстраняват краищата му и се разполовява по дължина.
Задушава се в малко вода, заедно със смес от самардала и сол и четирите скилидки чесън.
Това продължава 10 минути, докато фасула омекне леко, но да остане хрупкав.
Добавя се копър.
Пилешкото филе се разполовява и начуква от двете страни.
Овкусява се със сол и черен пипер. Пържи се в смес от масло и олио до златист цвят.
Изважда се в чиния.
В същата мазнина се запържва лук и червена пиперка, оставят се хрупкави.
Добавя се задушения зелен фасул, за да се смесят вкусовете.
Изваждат се от тигана.
В същата мазнина се прибавя 1 супена лъжица масло, стрита лимонова мащерка, сокът от половин лимон, резен лимон и пилешки бульон.
Щом кипне соса се добавя размитото във вода нишесте и се готви до сгъстяване на соса.
Ястието се сглобява, като в центъра на чинията се разполата ориз с фиде, две пилешки филета, покрити със зелен фасул, пиперка и лук.
Залива се с приготвения сос.
ВКУСНО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар