сряда, 1 юли 2020 г.

ПИЛЕШКО НА ТИГАН, АРАБСКИ ОРИЗ И ЗАДУШЕН ЗЕЛЕН ФАСУЛ

Идеята за тази вкусотия е от 24 Kitchen.




ПРОДУКТИ:
за ориза по арабски:
  • ориз басмати 1 ч.ч.
  • фиде 2 суп.л.
  • масло 2 суп.л.
  • пилешки бульон 3 ч.ч.
за задушения зелен фасул:
  • зелен фасул 150-200 г
  • чесън 4 скилидки
  • самардала със сол 1 /2 ч.л.
  • копър 1 китка
и още:
  • пилешко филе тип пеперуда 2 бр.
  • масло 2 суп.л.
  • олио 2 суп.л.
  • червена пиперка
  • лук 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
за соса:
  • масло 1 суп.л.
  • олио 2 суп л.
  • лимонова мащерка
  • лимон 1/2 
  • 1 ч.л. царевично нишесте/непълна/
  • пилешки бульон 1 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:


Оризът се измива в няколко води, докато се избистри водата.
В тиган се загряват 2 супени лъжици масло и толкова олио.
Слага се фиде и се запържва до светло кафяв цвят.
Прибавя се ориза и се бърка докато стане стъклен.
Прибавя се пилешкия бульон, овкусява се със сол и черен пипер.
Готви се на слаб котлон.
Тенджерата се покрива с кърпа, слага се капак. 
По този начин оризът се задушава.
Котлонът се изключва, но кърпата и капака остават още за петнадесет минути.

Зеленият фасул се почиства, като се отстраняват краищата му и се разполовява по дължина.
Задушава се в малко вода, заедно със смес от самардала и сол и четирите скилидки чесън.
Това продължава 10 минути, докато фасула омекне леко, но да остане хрупкав.
Добавя се копър.

Пилешкото филе се разполовява и начуква от двете страни.
Овкусява се със сол и черен пипер. Пържи се в смес от масло и олио до златист цвят.
Изважда се в чиния.

В същата мазнина се запържва лук и червена пиперка, оставят се хрупкави.
Добавя се задушения зелен фасул, за да се смесят вкусовете. 
Изваждат се от тигана.

В същата мазнина се прибавя 1 супена лъжица масло, стрита лимонова мащерка, сокът от половин лимон, резен лимон и пилешки бульон. 
Щом кипне соса се добавя размитото във вода нишесте и се готви до сгъстяване на соса.

Ястието се сглобява, като в центъра на чинията се разполата ориз с фиде, две пилешки филета, покрити със зелен фасул, пиперка и лук.
Залива се с приготвения сос.

ВКУСНО!











Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.









Няма коментари:

Публикуване на коментар