сряда, 13 май 2020 г.

ПЛЕТЕН ЧЕСНОВ ХЛЯБ

Ароматно вкусен и пухкав, 
за хапване в компания на близки и приятели с чаша вино или бира.
Трудно е да му се устои !




ПРОДУКТИ:

/мерителна чаша с вместимост 250 мл/
брашно 2 и 1/2 ч. ч.
прясно мляко 1 и 1/4 ч. ч.
суха мая 1 пак.
магданоз 1/3 връзка
захар 1/2 ч. л.
сол 1 ч. л.
растителна мазнина 1 с. л.
чесново песто 1 суп.л с връх по
тази резепта от блога:
мариновани чери домати 2 с.л. по тази 
рецепта от блога:
кашкавал 100 г
масло 1/3 пак. от 125 г

ПРИГОТВЯНЕ:

Прясното мляко се затопля в микровълнова фурна и
се сипва в голяма купа. 
Прибавя се сухата мая, сол и захар и се замесва меко тесто.
То се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
На мен ми втаса за 30 минути.
Докато трае втасването магданозът се измива и
нарязва на ситно. 
Смесва се с чесновото песто, маслото
/ като се оставя от него малко за намазване отгоре/, 
маринованите чери 
домати и се разбърква с шпатула.
След като втаса тестото,  се разточва на кора,
 с правоъгълна форма и дебелина 5 мм.
Намазва се с чесновата смес и
 отгоре се настъргва с кашкавал.
Завива се на руло.
С остър нож се срязва, но не до края.
Сплита се на двойна плитка с отрязаното нагоре.
Така сплетеният хляб се поставя върху
 хартия за печене, в тава и се поръсва леко с брашно.
Оставя се да втаса 10-15 минути, 
след което се пече първо на долна скара,
 на 180 градуса, 
после на средна скара, до златист загар.
Щом се изпече хлябът се изважда върху решетка, 
да се охлади.
Отгоре се намазва с малко разтопено масло за гланц .
В кухнята се носи страхотен аромат.
ДОБЪР АПЕТИТ!
























Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                 за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.










Няма коментари:

Публикуване на коментар