понеделник, 11 май 2020 г.

МИДЕНА СУПА

Много вкусна и лесна за приготвяне супа. Само за ценители!





ПРОДУКТИ:

 миди 500 г
лук 1 глава
ориз 3 с.л.
морков 1 бр.
кервиз 1 китка
домат 1 бр.
дафинов лист 1 бр.
сол
черен пипер
магданоз
суха люта чушка
смес пипер и чесън турска подправка

застройка:

жълтък 1 бр.
кисело мляко 200 г
брашно 1 с.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Мидите се почистват добре и сваряват в 1 ч.ч. с вода,
 за няколко минути, докато се отворят. 
Бульонът се прецежда и отделя за супата.
 Ядките от мидите се изваждат от черупките и почистват старателно.
Лукът, доматът /предварително обелен/ и кервизът се нарязват на ситно, 
морковът се настъргва. В мазнината се задушава лука и моркова до омекване,
 прибавя се доматът и заедно врат десетина минути. 
След това се добавя ориз, дафинов лист,
 прецедения бульон и 1 л топла вода. 
Овкусява се със сол и черен пипер.
Когато оризът омекне, се сипват мидите и  супата се 
готви още 5 минути, след което се застройва.
Поднася се топла, със суха люта чушка и магданоз. 
Поръсва се с микс пипер и чесън /специална подправка/ , 
която открих при една екскурзия в Турция.

ВКУСНО!









Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар