понеделник, 9 декември 2019 г.

СУШЕНО ПИЛЕШКО ФИЛЕ

По рецепта на Лалка Захариева !





СЪСТАВКИ:
  • пилешко филе от домашен бройлер
  • едра сол 600 г
  • чесън на прах 
  • чубрица
  • кимион
  • сминдух
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • лимонена киселина 1 ч.л.
Количеството подправки от вид в зависимост от предпочитанията ви.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Пилешките филета се разрязват и оформят в желана форма. 
Ако искате те да се изсушат по-бързо, нарежете на по-тънки парчета.
Слагат се в кутия, като на дъното се сипва половината киличество едра сол.
Филетата се нареждат и се засипват с останалата сол.
Оставят се 12 часа, да си поемат солта, след което се измиват под течаща вода.
Преместват се в съд с вода и лимонена киселина. 
Така те престояват 2 часа, после се подсушават се с домакинска хартия. 
Всички подправки, които се ползват се смесват  на хартия и всяко филе се овалва в тях. 
Закачват се на простора, на проветриво и хладно място през зимата, а ако е топло времето се сушат в хладилник.
При нас пилешките филета се изсушиха за кратко време, на петия ден нарязахме за проба.
Бяха готови ! 
Останалите прибрахме в плик и съхранихме във фризера.
Следващият път ще заложим по-голямо количество.
Препоръчвам с две ръце !
ДОБЪР АПЕТИТ!







































Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                           за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право








2 коментара: