понеделник, 16 декември 2019 г.

ЗЕЛЕВИ САРМИ




СЪСТАВКИ:
  • кисело зеле 1 бр.
  • свинско мляно месо 700 г
  • ориз 1 и 1/3 ч.ч.
  • растителна мазнина
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кимион
  • лют пипер
  • чубрица
  • праз 1 бр. 
  • дафинов лист
  • чухи чушки/чорбаджийски/ 3,4 бр.
ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се отделят листата от зелката.
Премахмат се жилките, листата се оформят се и се слагат в чиния. От едни приятели готвачи знам, че зелевите листа се разточват леко с бутилка или малка точилка, за да станат по крехки и леко да се завиват. Опитах и стана добре. Празът се нарязва  и се слага в купа.
Добавя се смляното месо,  подправките и се омесва добре. За свиване са сърмите се ползва "черпак" за калъп, вместо машинка за завиване на сърми или по обичайния начин, познат от нашите майки и баби. Удобен за мен начин, оради факта, сърмите стават еднакви по размер. Това става така: Листото от зеле се поставя в черпак/аз ползвах лъжица за спагети, но може и с друг вид/добавя се с лъжица от омесената кайма, завива се отляво, после отдясно ,отдолу и с приплъзване се оформя сърмата и се загъва.
На дъното на широка тенджера се поставят изрезките от зелевите листа и жилките. Върху тях се нареждат сърмичките , ако имате парченца сланина се поставят мажду тях, прибавя се растителна мазнина. Поръсва се с червен пипер, слагат се няколко сухи чушки за вкус, дафинов лист.Сърмите се завиват  с няколко зелеви листа и се покриват с топла вода. Тенджерата се затваря с капак и се слага  на бавен огън, около 2ч и 30 минути. Може да се приготви и сос към сърмичките, но у нас ги харесваме така.
Сърмичките стават много сочни, направо се топят в устата.
По желание могат да се запекат на фурна.

ДОБЪР АПЕТИТ!
























Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар