СЪСТАВКИ:
- кисело зеле 1 бр.
- свинско мляно месо 700 г
- ориз 1 и 1/3 ч.ч.
- растителна мазнина
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- кимион
- лют пипер
- чубрица
- праз 1 бр.
- дафинов лист
- чухи чушки/чорбаджийски/ 3,4 бр.
Най-напред се отделят листата от зелката.
Премахмат се жилките, листата се оформят се и се слагат в чиния. От едни приятели готвачи знам, че зелевите листа се разточват леко с бутилка или малка точилка, за да станат по крехки и леко да се завиват. Опитах и стана добре. Празът се нарязва и се слага в купа.
Добавя се смляното месо, подправките и се омесва добре. За свиване са сърмите се ползва "черпак" за калъп, вместо машинка за завиване на сърми или по обичайния начин, познат от нашите майки и баби. Удобен за мен начин, оради факта, сърмите стават еднакви по размер. Това става така: Листото от зеле се поставя в черпак/аз ползвах лъжица за спагети, но може и с друг вид/добавя се с лъжица от омесената кайма, завива се отляво, после отдясно ,отдолу и с приплъзване се оформя сърмата и се загъва.
На дъното на широка тенджера се поставят изрезките от зелевите листа и жилките. Върху тях се нареждат сърмичките , ако имате парченца сланина се поставят мажду тях, прибавя се растителна мазнина. Поръсва се с червен пипер, слагат се няколко сухи чушки за вкус, дафинов лист.Сърмите се завиват с няколко зелеви листа и се покриват с топла вода. Тенджерата се затваря с капак и се слага на бавен огън, около 2ч и 30 минути. Може да се приготви и сос към сърмичките, но у нас ги харесваме така.
Сърмичките стават много сочни, направо се топят в устата.
По желание могат да се запекат на фурна.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар