четвъртък, 15 август 2019 г.

ДОМАТЕНО ПЮРЕ


Доматеното пюре се ползва в огромен набор от ястия, като най-често се добавя в супи, сосове, яхнии, на пици и фокачи, при приготвяне на кетчуп, лютеници и други. За направата му ползвам домати "Рома", от нашата градина, тъй като са по-месести и с по-малко съдържание на вода.
Когато имаш и добри помощници, работата спори и не усещаш умора. Има доста емоция.
Ето и нашият резултат:





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
 домати 1касетка
захар
сол
олио
мащерка
черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се измиват, почистват и нарязват на четири. Смилат се на машинка, с отделяне на ципи и семки. Доматеният сок се прехвърля в дълбока тава и се слага на огъня да ври. Като вземе да се сгъстява се прибавя олио, сол и захар, черен пипер и мащерка. Хубаво доматено пюре се получава, след като се бърка поне 2.30-3 часа. Огънят не трябва да е силен, за да не загори. След като се сгъсти пюрето се оставя да изстине и се пълни в бурканчета или шишенца.
Гъстотата определяте вие, по ваш вкус.
Бурканите (шишетата) се стерилизират 15-20 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!
















Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" https://www.facebook.com/groups/928419507224121/ и "Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .



Снимките от този блог са обект на авторско право.




1 коментар: