понеделник, 1 юли 2019 г.

ПЪЛНЕНИ ЦУКИНИ /ТИКВИЧКИ/ С ОРИЗ И ГЪБИ

ТИКВИЧКИТЕ  са  зеленчук, много подходящ за пълнене с най-различни плънки. Ето една идея, която влезе в графа любими в тефтерчето ми. 
Пълнените тиквички с ориз и гъби е лятно ястие, което ще зарадва всеки любител на тиквичките.




ПРОДУКТИ:
🔺тиквички 2 бр.
🔺гъби 100 г
🔺чесън 2 скилидки намачкани
🔺червен лук 1 гл.
🔺домат 1 бр.
🔺моркови 2 бр.
🔺ориз 5 с.л.
🔺копър
🔺магданоз
🔺доматен сок 300 мл
🔺царевично нишесте 1 ч.л.
🔺белтък 1 бр.
🔺вътрешност от тиквичка 2 суп.л.
🔺сол
🔺черен пипер
🔺люспи лют пипер/чили/
🔺мащерка

ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте тиквичките, отрежете краищата и оформете пънчета. Издълбайте вътрешността с лъжичка, но не до края. Запържете лука, намачкания чесън, настърганите моркови, нарязаните гъбки и част от вътрешността на тиквичките, нарязан на кубчена домат и измития ориз. Овкусете със сол и черен пипер, малко чили за вкус. Добавете 1 ч.ч вода. Плънката ври до изпаряване на водата.Извадете и прибавете копър и магданоз, мащерка, също и един белтък за спойка. Посолете пънчетата отвътре и напълнете с плънката. Сложете капачета отгоре и наредете в тава. При мен остана плънка и напълних домат и чушка. Добавете доматен сок и топла вода, малко мащерк, посолете и покрийте с фолио. Печете час на 200 градуса, след което махнете фолиото и запечете още десетина минути. Извадете пънчетата и сгъстете соса с чаена лъжичка нишесте. 
Пънчетата биха могли да се изпържат леко в мазнина, след което да се напълнят.Тогава печенето ще е  по-малко.
ДОБЪР АПЕТИТ!

















Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар