неделя, 30 юни 2019 г.

СУШЕНИ МАНАТАРКИ

Гъбата манатарка се среща още под името меча гъба или самунка. Нарича се "царица на гъбите". Нейната шапка е кафява и с гладка повърхност. Месестата и част е бяла и плътна, с приятен вкус и характерен гъбен аромат на манатарка. 

Манатарката е една от най-събираните гъби в България, поради отличните си вкусови качества и хранителна стойност.

Преди употреба сушените манатарки трябва да се накиснат във вода за 15 минути - 1 час, взависимост от тяхната дебелина. Когато са готови, излишната вода внимателно се изтисква, а готовият бульон се използва като част от течната основа за приготвяне на ястие.




Ако решите да сушите манатарките на фурна направете следното:
Първо гъбите се почистват от пясък и листа, отделя се пънче от шапка, нарязва се на тънки филета.
Поставят се върху хартия за печене. Първо манатарките се сушат на температура 50 градуса, докато започнат леко да се огъват, след това на 70, а накрая на 50 градуса. Готови са, след като при огъване, издават звук на счупване. От време на време се размесват. Друг начин да се сушат манатарките е ако разполагате със сушилня, а може и на слънце.











Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар