понеделник, 24 юни 2019 г.

СЛАДКО ОТ ЗАРЗАЛИ


Зарзали - плодовете са с по-малък размер от тези на кайсиите, със заоблена елепсовидна форма.
Повечето от тях имат тъмно жълта до розова окраска.
Много са  сочни и имат леко киселинен вкус. 

                            



ПРОДУКТИ:
  • зарзали 3 кг
  • захар 2 кг
  • ванилова захар 1 пак.
  • лимонена киселина 2 ч.л.
  • вода 4 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:


Приготвя се захарен сироп от захарта и водата.
Сиропът трябва да е много гъст. 
Добавя се ванилова захар.
Прибавят се зарзалите, които са измити добре и почистени от костилки, разполовени и продължава варенето.
Пяната се обира с решетъчна лъжица. 
Сладкото се вари, докато се сгъсти. 
За да се избегне захаросването на сладкото, няколко минути преди да се свали от огъня, се прибавя лимонена киселина. 
Оставя се да изстине и провери гъстотата. 
Ако ви се види рядко, варите още малко. 
Сладкото е готово, когато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, запази напълно формата си и не се разлива. 
Пълните в сухи бурканчета, затваряте с капачки и стерилизирате 10 минути. 
Изваждате бурканите и обръщате с капачката надолу.

















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар