Обичате ли кюфтета по ориенталски?
Мил спомен от студентския стол, в комбинация със студен таратор.
Станаха разкошни!
Приготвих ги така:
ПРОДУКТИ:
за кюфтетата:
- свинско мляно месо 800 г
- яйце 1 бр.
- чубрица
- магданоз
- черен пипер
- сол
- пресни домати 4 бр.
- босилек клонка
- дафинов лист 2 бр.
- черен пипер на зърна 5,6 бр.
- бахар 2,3 бр.
- сол 1 ч.л.
- захар 1 ч.л.
- нишесте царевично или пшенично 1-2 суп.л.
Каймата се омесва с посочените продукти. От нея се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват в голям тиган. Доматите се изчистват и обелват, нарязват се на дребно или се разбиват в блендер. Поставят се още в горещата мазнина от пърженето на кюфтетата, добавя се още 500 мл вода и се загрява до завиране. Поръсва се с чаена лъжичка сол и захар, добавя се дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Ако желаете сосът да се сгъсти още добавяте 1 или 2 суп.л. брашно, аз предпочитам нишесте/царевично/. Поставят се кюфтетата и се варят в соса около 15 минути. По желание в соса се поставя стрък босилек /аз имах сушен/, може и мащерка, въпрос на вкус. Поднася се с пресен магданоз и обезателно с таратор.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Разкошни кюфтета и апетитен сос!
ОтговорИзтриванеНаистина са много вкусни и лесни за изпълнение, благодарение на прекрасно описаната от майстора рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря.