понеделник, 17 април 2023 г.

ПИТКА ЗА ЗДРАВЕ

Питка за здраве на цялото ни семейство.
Така я нарекох и приготвих ва Великден.


ПРОДУКТИ:

тестото е замесено в хлебопекарна.

около 600 г брашно
20 г прясна мая 
ракия 1 суп.л.
200 мл прясно мляко 
1 ч.л.захар
1ч.л.сол
масло 80 г
яйца 2 бр./като 1 от белтъците се оставя за намазване/
семена по избор

ПРИГОТВЯНЕ:

В част от топлото мляко се разтваря маята,
заедно с 2 с.л.брашно и 1 ч.л. захар.
Оставя се да се активира.
В контейнерчето на хлебопекарната се поставя
половината разтопено масло,
остатъка от прясното мляко, разбитите яйца, ракия.
Прибавя се пресято брашно, сол и активираната мая.
Стартира се програма "тесто за паста" два пъти, за 15 минути.
Тестото се оставя да втаса в контейнера.
След това се разделя на топчици, една по-голяма
за средата и 9 по-малки, като при оформянето се
вкарва останалото масло.
Топчиците се подреждат в тава, постлана
с хартия за печене.
Така оформената питка се да втаса, след което се намазва с
разбит белтък и се поръсва със семена.
Пече се в загрята фурна, на 170 градуса, 
до суха клечка.
Ако е необходимо питката се покрива с
намокрена хартия за печене, за да не прегори.
На най-долната скара се слага съд със студена вода.
По желание в топчиците може да се сложи сирене.

НАСЛАДЕТЕ И СЕ!








 Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар