понеделник, 27 август 2018 г.

ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА С ПЕЧЕН ПИПЕР И ПАТЛАДЖАНИ


КАК Я ПРИГОТВЯМ У ДОМА В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ?



Домашната лютеница е храната,с която израстнахме.Тя неизменно присъства на трапезата на всяко българско семейство.Всяка къща си има своя рецепта за домашна лютеница.






Ние имаме градина и си произвеждаме почти всичко.Тази година обаче се наложи да закупим чушки,но пък без домати и патладжан не останахме.


Необходими съставки :
  • Смлени домати 3 л
  • Червени чушки 2 кг
  • Патладжани 6 бр
  • Олио 1 ч.ч.
  • Сол 2 с.л.
  • Захар 3 с.л.
  • Кимион 1 ч.л.
  • Черен пипер 1 ч.л. 
Подготовка на съставките:

Чушките се изпичат в чушкопек,слагат се в найлонова торба,да се задушат.Така се белят лесно.Отцеждат се под наклон.


Патладжаните се надупчват и се пекат във фурната на печката.Обелват се и се 
отцеждат.


Доматите се смилат на машинка без люспи и ципи.


Изваряват се в тенджера.


Следва смилане на патладжаните и пипера.


Смляната смес се прехвърля в дълбока тава,за да не пръска във фурната.Добавя се олио ,подправките.Пече се за 1 час и 20 минути,на 180 градуса.Лютеницата се разбърква често.Щом се появи "пътечката" в тавата  се вади от фурната.Пълни се в бурканчета и се заварява 15 минути.



От това количество продукти излизат 5 бурканчета от 270 г и 3 от 290 г.




И докато е още топла, направо от тавата, не пропускайте да намажете филийка и да се насладите на вкуса на ароматната, още топла лютеница.


Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".

Снимките от този блог са обект на авторско право.




Няма коментари:

Публикуване на коментар