КАК Я ПРИГОТВЯМ У ДОМА В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ?
Домашната лютеница е храната,с която израстнахме.Тя неизменно присъства на трапезата на всяко българско семейство.Всяка къща си има своя рецепта за домашна лютеница.
Ние имаме градина и си произвеждаме почти всичко.Тази година обаче се наложи да закупим чушки,но пък без домати и патладжан не останахме.
Необходими съставки :
- Смлени домати 3 л
- Червени чушки 2 кг
- Патладжани 6 бр
- Олио 1 ч.ч.
- Сол 2 с.л.
- Захар 3 с.л.
- Кимион 1 ч.л.
- Черен пипер 1 ч.л.
Подготовка на съставките:
Чушките се изпичат в чушкопек,слагат се в найлонова торба,да се задушат.Така се белят лесно.Отцеждат се под наклон.
Патладжаните се надупчват и се пекат във фурната на печката.Обелват се и се
отцеждат.
Доматите се смилат на машинка без люспи и ципи.
Изваряват се в тенджера.
Следва смилане на патладжаните и пипера.
Смляната смес се прехвърля в дълбока тава,за да не пръска във фурната.Добавя се олио ,подправките.Пече се за 1 час и 20 минути,на 180 градуса.Лютеницата се разбърква често.Щом се появи "пътечката" в тавата се вади от фурната.Пълни се в бурканчета и се заварява 15 минути.
От това количество продукти излизат 5 бурканчета от 270 г и 3 от 290 г.
И докато е още топла, направо от тавата, не пропускайте да намажете филийка и да се насладите на вкуса на ароматната, още топла лютеница.
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар