четвъртък, 27 септември 2018 г.

СУПА ОТ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С МАНТЪ

АВТОРСКА РЕЦЕПТА

Мантъ - много популярен турски кулинарен специалитет.
В някой менюта малките кнедли могат да се срещнат още като "турски равиоли".В Истанбул например ,мантъ най-често се сервират пълнени с подправено агнешко месо,поднесени с  домашно кисело мляко,поръсени със зехтин.Но могат да са пълни и с кайма.
Наскоро аз открих такива ,но реших да опитам част от тях на супа.
Не сгреших.Вкусът ме очарова.
По професия не съм  готвач,а инженер химик.Дали заради това, обичам да експериментирам в кухнята си.


Ето и продуктите за тази вкусна супа :

  • пилешки крилца 500 г
  • фиде 1 топка
  • мантъ около 20-25 бр.
  • чери доматчета 5,6 бр.
  • лук 2 глави
  • кервиз
  • червена чушка
  • зелена чушка
  • морков
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • кубче пилешки бульон
  • бульон от сварените крилца
  • магданоз за поръсване
  • люто/люспи лют пипер/

За застройката :

  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. винен оцет

Начин на приготвяне:

Пилешките крилца се сваряват в тенджера под налягане и обезкостяват.
Задушават се в последователност- лука,моркова,чушките.
Прибавят се двата бульона,подправките,чери доматките и супата се оставя да ври до омекване на зеленчука.Добавя се фиде и мантъ.
Застройва се.
Супата се поднася със счукан чесън ,поръсена с черен пипер,люто и магданоз.
Моят Вкус !




Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".

Снимките от този блог са обект на авторско право.









4 коментара: