ДИСКРЕТЕН ВКУС !
С отличен вкус,вкусови качества и хранителна стойност - това е манатарката.Опитах вкуса и, благодарение на това,че приятел ми изпрати сушените манатарки.Интересно е, да се знае,че преди употреба МАНАТАРКИТЕ се накисват, около 10-15 минути в топла вода.Готовият бульон от тях се ползва после при приготвянето на кашата.
Манатарките притежават дълбок и наситен вкус,който доминира в супи и сосове.
Днес аз реших да ги ползвам при приготвяне на каша от гъби, на основата на сос велуте,но с добавка на праз.
Необходими продукти:
- пресни печурки 400 г
- сушени манатарки 1 с.л.
- праз 1/3 от него
- брашно 3 с.л.
- бульона от накисването на манатарките
- вода ,количество по преценка
- сол
- черен пипер
- зехтин
- люспи лют пипер
- стръкче магданоз за украса
Накисваме манатарките за около 15 минути в топла вода.Отцеждаме манатарките.
Нарязваме печурките на резени и попарваме /бланшираме/.Нарязваме праза,
задушаваме го в зехтин,добавяме брашното и разбъркваме.
Прибавяме печурките,манатарките,буьончено и вода, колкото е необходимо.
Овкусяваме със сол и черен пипер.
При поднасяне поръсваме с черен пипер,люспи лют пипер и стръкче магданоз.
МОЯТ ВКУС !
Няма коментари:
Публикуване на коментар