Мантъ - много популярен турски кулинарен специалитет.
В някой менюта малките кнедли могат да се срещнат още като "турски равиоли".В Истанбул например ,мантъ най-често се сервират пълнени с подправено агнешко месо,поднесени с домашно кисело мляко,поръсени със зехтин.Но могат да са пълни и с кайма.
Наскоро аз открих такива ,но реших да опитам част от тях на супа.
Не сгреших.Вкусът ме очарова.
По професия не съм готвач,а инженер химик.Дали заради това, обичам да експериментирам в кухнята си.
Ето и продуктите за тази вкусна супа :
- пилешки крилца 500 г
- фиде 1 топка
- мантъ около 20-25 бр.
- чери доматчета 5,6 бр.
- лук 2 глави
- кервиз
- червена чушка
- зелена чушка
- морков
- чубрица
- черен пипер
- сол
- олио
- кубче пилешки бульон
- бульон от сварените крилца
- магданоз за поръсване
- люто/люспи лют пипер/
За застройката :
- 2 жълтъка
- 1 с.л. винен оцет
Начин на приготвяне:
Пилешките крилца се сваряват в тенджера под налягане и обезкостяват.
Задушават се в последователност- лука,моркова,чушките.
Прибавят се двата бульона,подправките,чери доматките и супата се оставя да ври до омекване на зеленчука.Добавя се фиде и мантъ.
Застройва се.
Супата се поднася със счукан чесън ,поръсена с черен пипер,люто и магданоз.
Моят Вкус !
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Чудесна, различна! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеблагодаря много,Бони!
ИзтриванеУникална за студените дни и не само
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване