Продукти:
- зелена и червена чушка
- морков
- лук
- миди 1 кг
- ориз непълна ч.ч.
- олио
- сол
- черен пипер
- чубрица
- риган
- копър.

Обикновено купувам само пресни миди и то гледани във ферма.Тези миди са определено по едри,чисти и в тях няма "бисерчета".
Подготовка на мидите.
Мидите се почистват с четка от полепнали водорасли и песъчинки. Ако някои от тях са счупени или ви се сторят съмнителни, най-добре ги изхвърлете, защото сигурно са развалени.
Приготвяне.
След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с 1/2 ч.ч бира,да се варят, под затворен капак.Това става за няколко минути.Когато са готови, те ще се отворят, а вие можете да ги разбъркате веднъж, така че да се обвият в образувалия се бульон.Махнете от огъня и прецедете, като запазите водата от варенето. Тя ще ни е необходима за ориза.


Печете за час на 200 градуса.При поднасяне поръсете с копър.
Загрейте олио в тава,в която ще печете ястието.Добавете нарязаните зеленчуци.
След като омекнат леко,прибавете ориза.
Добавете 2 ч.ч миден бульон и 2 ч.ч.топла вода.Разбъркайте, овкусете с подправките и подредете мидите.


Печете за час на 200 градуса.При поднасяне поръсете с копър.
Получи се чудесно лятно ястие, което можете да аранжирате по свой вкус и да комбинирате с чаша студена бира .
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ми групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар